Nieuwbouw 5 Studio’s

Architectuurwedstrijd OCMW Waregem – Winnaar

Het winnende ontwerp voor de nieuwbouw van 5 studio’s is ontstaan door het sterk analyseren van het eisenprogramma, de site en het zich richten naar een haalbaar bouwbudget.

De gekozen bouwvorm van het ontwerp sluit aan bij de gevelomtrek van het aanpalend gebouw en manifesteert zich als eindoplossing van de bestaande straatgevel met rijwoningen.

Het is conceptueel een prismatisch volume met drie bouwlagen waarvan de hoogste zich in het hellend dak bevindt. Op deze manier blijft het gebouw door zijn geschikte ‘kleinere’ schaal geïntegreerd in de omgeving.

De dynamische openingen, aangebracht in de gevels en de dakvlakken zijn een interpretatie van de kleine openingen in de bestaande aansluitende lange straatwand in metselwerk.

De rechthoekige openingen voor de lichtinval, vormen ook inpandige terrassen, beschutte inkomruimtes, strak omlijnde dakzones waar op een esthetische manier fotovoltaische panelen kunnen worden geïncorporeerd.

De inrichting van de appartementen wordt bepaald door een basisconcept: de technische/neven-ruimtes blijven zo compact mogelijk, zodat de nuttige oppervlakte voor de leefzones benadrukt wordt. Deze technische/neven-ruimtes zijn dus in een centraal volume ontworpen, en organiseren bijgevolg de aanpalende leefruimtes.

Opdrachtgever:

OCMW Waregem

Locatie:

Waregem

Type bouw:

Sociale woningbouw / meergezinswoning

Bouwkost:

circa 660.440,47€ (excl. BTW, excl. studies, incl. afbraak)

Projectduur:

2017 – 2021